Hoe gaan we om met droogte in het Bargerveen?


Robert de Lenne
Droogtecoördinator bij waterschap Vechtstromen

De zomer van 2018 was een bijzondere voor Robert de Lenne, droogtecoördinator bij waterschap Vechtstromen. De droogte had grote gevolgen voor bijvoorbeeld de natuur en agrariërs. Ruim 200 dagen regen waren nodig om het grondwaterpeil in het waterschapsgebied weer op een normaal niveau te krijgen. We vragen Robert hoe het er nu voor staat met de droogte en welke invloed dit heeft (gehad) op een kwetsbaar gebied als het Bargerveen.

Robert, waarom speelt water zo’n belangrijke rol in het Bargerveen?

Het Bargerveen is een hoogveengebied. Hoogveen is afhankelijk van regenwater. Dus als je een extreem neerslagtekort hebt, wat inhoudt dat er meer water verdampt dan er uit de lucht valt, dan kan dat zo’n gebied hard treffen. Op een warme dag kan er wel 7 millimeter water verdampen. Dan zakt het waterpeil snel en loopt het hoogveen gevaar. Want als er te weinig water is kan het hoogveen gaan verdwijnen. Wij willen het waterpeil in het Bargerveen daarom in alle situaties zo goed mogelijk in stand houden.”

Heeft de droogteperiode het gebied hard geraakt?

Het Bargerveen is gelukkig redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. Dit klinkt heel gek, maar dat is met name te danken aan een gigantische hoosbui. Op 1 juni 2018 viel er een enorme bui in het gebied. Lokaal viel er wel meer dan 100 millimeter in 2 tot 3 uur tijd. Dat zijn 10 emmers water op 1 vierkante meter. Het unieke aan hoogveen is dat het werkt als een soort spons, het kan water heel goed vasthouden. De enorme bui heeft ervoor gezorgd dat de spons als het ware weer vol is gelopen. Daarmee is de droogteperiode voor het gebied rondom het Bargerveen met enkele weken uitgesteld. In juli was het nog wel extreem droog, maar in augustus kwamen de eerste buien weer. Een veengebied als het Bargerveen is van nature heel veerkrachtig, maar die enorme bui heeft zeker geholpen.

Hoe wordt ervoor gezorgd dat het Bargerveen zo goed mogelijk met droogte en wateroverlast om kan gaan, als gevolg van de klimaatverandering?

In het geval van droogte wil je de neerslag die valt zo goed mogelijk opslaan en vasthouden in het gebied. Dat is goed voor de natuur, maar zorgt er ook voor dat je tijdens droge periodes gewoon geleidelijk water kunt blijven afvoeren uit het veengebied. Dat is dus ook prettig voor de agrariërs. In het geval van wateroverlast is het belangrijk om het teveel aan water af te kunnen voeren. De waterbuffers die zijn aangelegd spelen hier een belangrijke rol in. Die zorgen ervoor dat we het water kunnen vasthouden of afvoeren als dat nodig is. En ze bieden tegendruk aan het veengebied, waardoor het grondwater minder snel uit het gebied wegstroomt.

Robert de Lenne

Droogtecoördinator bij waterschap Vechtstromen