Buffer Noord


Sib Reinalda
Beheer waterschap Vechstromen

Waterberging in het Noorden

Eind 2018 is de waterbuffer aan de noordkant van het Bargerveen, Buffer Noord, opgeleverd. Voor de waterhuishouding van het Bargerveen een belangrijk gebied. Sib Reinalda houdt zich vanuit beheer bezig met projecten van het waterschap. Hij vertelt hoe Buffer Noord kan worden ingezet om wateroverlast en droogte tegen te gaan.

“De omgeving aan de noordzijde van het Bargerveen ervaart dankzij Buffer Noord minder wateroverlast op de lager gelegen landbouwpercelen dan de andere zijden.”

Hoe werkt een waterbuffer?

Buffer Noord is aangelegd op voormalig landbouwgebied. Dit gebied was begrensd in het kader van de ecologische hoofdstructuur, in de herinrichting van het deelgebied Emmen Zuid. Je kunt een waterbuffer zien als een soort trap: het waterpeil in het veengebied is relatief hoog, in de twee bekkens in het natuurgebied iets lager, in de waterbuffer weer iets lager, en als het uit de buffer stroomt nog iets lager. Het overschot aan water wordt dus in stapjes afgevoerd. De buffer heeft twee functies. Ten eerste geeft de buffer tegendruk richting het veengebied. Het water dat in de buffer staat, zorgt ervoor dat het grondwater niet meer zo hard uit het Bargerveen wegvloeit als vroeger. Ten tweede slaat het regenwater op dat bij stevige buien valt. Er zijn twee stuwen aangelegd bij de buffer, zodat we ervoor kunnen zorgen dat het water in het gebied blijft staan en dat we het overschot kunnen afvoeren.

Hoe speelt het waterschap in op wateroverlast en droogte?

De omgeving aan de noordzijde van het Bargerveen ervaart dankzij Buffer Noord minder wateroverlast op de lager gelegen landbouwpercelen dan de andere zijden. Dat komt doordat we het vasthouden en afvoeren van water nu beter kunnen regelen. Ook hebben we aan de oostzijde van het gebied twee extra watergangen gegraven. Deze voorkomen dat het water uit het veengebied wegvloeit. Bovendien zorgen de watergangen ervoor dat we extra water uit het veengebied kunnen afvoeren als dat nodig is. Mocht het nou heel droog zijn, dan kunnen we via een gemaal in de buffer extra water inpompen vanuit de Kamerlingswijk. Echter: dit is landbouwwater, dat meestal niet zo schoon is als veenwater. In de buffer hebben we daarom een zogenaamd helofytenfilter aangelegd. Speciale planten reinigen het water op een natuurlijke manier, waardoor we mooi en schoon water in de buffer houden. Aan de westzijde van de buffer is een lager gelegen landbouwperceel opgehoogd om wateroverlast te voorkomen.

Sib Reinalda

Beheer waterschap Vechstromen