Oude Diep


Onbekend maakt onbemind. In zekere zin gaat dit op voor het beekdal van het Oude Diep. Waar het dal van de Drentsche Aa internationale status heeft, is het Oude Diep maar bij enkele insiders bekend. Toch is dit beekdal beslist de moeite waard.

Een nieuwe kijk op het Oude Diep


In 1995 publiceerde Stichting Het Drentse Landschap de studie ‘Een nieuwe kijk op het Oude Diep’. Dit markeerde het begin van het natuurherstel, waar nu (2019) nog steeds aan gewerkt wordt. Grote delen zoals de Pesserma, een deel van de Zuidmaten en de Olde Kene zijn al heringericht. In de Zuidmaten slingert de beek weer net als vroeger. De natte graslanden zijn veranderd van egaal groene weides in prachtig bloemrijk grasland. De karakteristieke oude bosjes en houtwallen herstellen zich gestaag en hebben weer toekomst.

Maar het gebied is nog niet klaar. Dat heeft te maken met het feit dat het Oude Diep een uitgestrekt beekdal is met een bijzonder brongebied. Rond de Natura 2000-gebieden Mantingerbos en Mantingerzand liggen nog problemen die om een oplossing vragen. Die problemen hebben deels met de waterhuishouding en deels met het beheer van oude bossen en heide te maken. Het Mantingerbos is het oudste nog bestaande oerbos van Nederland. Herstel van dit bos heeft dan ook hoge prioriteit.


"Genieten is een van de doelen van het Drentse natuurbeleid en zeker van dit project."

Ook elders langs en in het beekdal zijn gebieden aangewezen waar natuurherstel om de nodige inzet vraagt zoals in de Rode Brand, langs de Verlengde Middenraai en bij de Boerveense Plassen. Grote delen van het beekdal zullen natuurlijk worden, met ruimte voor typisch Drentse landschappen en veel planten en dieren. Vooral de relatie tussen heide en beekdal zal worden versterkt. Juist op dit soort zogenaamde gradiënten is natuur van topklasse te verwachten.

Daarnaast wordt gekeken hoe de landbouwstructuur in het gebied kan worden verbeterd. Boeren krijgen de kans om in begrensd natuurgebied van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) natuurbeheerder te worden, gronden te ruilen of eventueel hun bedrijven te verplaatsen. Daardoor wordt de situatie beter: zowel voor de natuur als voor de landbouwers. Ook de recreatie krijgt een impuls. Genieten is een van de doelen van het Drentse natuurbeleid en zeker van dit project.

Meer weten?


In een interview vertelt Harald de Graaff van het Drentse Landschap over de gebiedsontwikkeling in en rond het Oude Diep.