"Het Mantingerbos is mijn favoriete plek."
Ronald Popken, Boswachter ecologie Zuid-Drenthe
Natuurmonumenten is eigenaar van het Mantingerbos en -weiden en het Mantingerveld. Twee natuurpareltjes in de nabijheid van het Oude Diep. Ronald Popken, boswachter Ecologie bij de beheereenheid Zuid Drenthe laat zijn favoriete plek aan ons zien; het Mantingerbos.
Wat maakt het Mantingerbos tot jouw favoriete plek?
"Theo Spek, hoogleraar landschapsgeschiedenis, vertelde al eens; Het Mantingerbos ademt historie uit. Ik vond dat zo pakkend. Dit gebied ademt voor mij echt bos uit. Het is nu een landschap dat bestaat uit gedeelten eeuwenoud bos, hooilandjes en elzensingels. Van oorsprong is dit hele gebied bos geweest en is in de loop der eeuwen mondjesmaat geschikt gemaakt voor agrarisch gebruik."
Wat maakt het Mantingerbos zo bijzonder?
"Uit de bodem blijkt dat het Mantingerbos al sinds het einde van de ijstijd bos is. Dat is uniek in Nederland. Daarom heeft het ook een grote wetenschappelijke belangstelling. Vanaf de vijftiger jaren wordt er al veel onderzoek gedaan in het bos. Vroeger was het bos veel groter. Met de intrede van de landbouw is men al eeuwen geleden begonnen met het bos langzaam om te vormen tot landbouwgrond. Het is nu nog maar zo’n 10 hectare. Extra reden om hier heel zuinig op te zijn."
Wat is de relatie van het Mantingerbos met het Oude Diep?
"Het Oude Diep, vroeger meer een beekje of slenk, liep vroeger aan de zuidkant van het bos langs. Het gebied kende hoge grondwaterstanden en een gebufferde bodem vol met mineralen. Zeldzame soorten als de eenbes en kranssalomonszegel kwamen voor in het Mantingerbos. Met de ruilverkavelingen in de jaren zestig werden diepe ontwateringssloten gegraven en verdroogde dit bos- en weidegebied. De eenbes en kranssalomonszegel zijn hier helaas al uitgestorven. De zevenster, het dalkruid en de bosanemoon zijn ook bijna verdwenen. We hopen dat we in het programma Brede Kijk op het Oude Diep de grondwaterstand weer kunnen herstellen naar de oude situatie en we het Mantingerbos en -weiden kunnen redden."
Wat hoop jij voor dit gebied te bereiken met het programma Brede Kijk op Oude Diep?
"Ik hoop dat het Mantingerbos straks weer een nat en divers bos is waar niet alleen eiken groeien, maar ook lindes, hazelaars, dalkruid en bosanemonen. Dat we het kunnen uitbreiden, zodat het tegen een stootje kan. Ik hoop op kleurrijke hooilandjes vol met echte koekoeksbloem, dotterbloem en grote ratelaar omringd door elzensingels. Dat het Mantingerbos weer bos uitademt."